Vad kan jag som privatperson göra?

Orsaken till att vi slänger mat beror främst på att vi inte hinner äta upp den i tid. Detta sker för att vi har en tendens att köpa för mycket matvaror, men även för att vi glömmer vad vi faktiskt köpt. Som privatperson finns det flera olika sätt att minska ditt hushålls matsvinn. Innan varje matinköp kan du ta en titt i kylskåp, frys och skafferi för att se vad du redan har hemma. Att skriva en matlista och hålla sig till den kan även det hindra att mat hamnar i soporna.

Enkla steg för att börja minska ditt matsvinn:

  • Planera alltid vad du ska handla innan du åker till affären, och köp aldrig mer än vad du behöver.
  • Håll koll på maten i kylskåpet och frysen. Ha som vana att då och då gå igenom vad du har hemma. Och var noga med att även titta allra längst in i kyl och frys.
  • När du kommit hem efter ett besök i matbutiken, var då snabb med att ställa in alla varor.
  • Förvara fisk och kött i den kallaste delen av kylen.
  • Förvara frukt och grönsaker i kylskåpet, då håller de längre. Vill du däremot ha dem framme, se då till att äta upp dem snarast.
  • Köper du något i storpack, förvara då produkten i mindre förpackningar och frys in det du inte kommer äta de närmsta dagarna.
  • Använd och lita på dina sinnen. Bara för att något har nått sitt bästföredatum betyder det inte att maten ska slängas. Lukta, smaka och känn på maten. Mat håller nämligen längre än sitt bästföredatum. Behandlar du maten rätt håller den också längre.
  • Se till att temperaturen i kyl och frys är låg. Mat håller nämligen längre i lägre temperaturer. Ett kylskåps temperatur bör ligga runt 4-5 plusgrader, och en frys ska nere vid 18 minusgrader.
  • Ska du äta maten inom en snar framtid, köp då mat med kort datum.
  • Det mesta går faktiskt att frysa, bl. a. skinka, mjölk och fungerar perfekt att förvara i frysen.
  • Märk påsar, förpackningar och burkar i frysen med datum. På så sätt har du större koll på allt, och vet dessutom när du senast bör använda en viss matprodukt.
  • Tänk på hur mycket du ska äta när du lagar mat, och hur mycket rester du vill ha över.
  • Var inte rädd för att göra storkok och frysa in det i portionspåsar. 

 

Behandla rester som vilken matprodukt som helst

  • När du äter, lägg då inte upp för mycket på tallriken. Det är bättre att ta en extra portion än att slänga mat.
  • Blir det mat över från måltiden, var då snabb med att antingen ställa resterna i kylen. Ju längre mat står ute desto större är nämligen chansen att bakterier bildas.
  • Om du inte ska äta maten de närmaste dagarna, frys då in dem.
  • Ta vara på alla små rester, den lilla ostkanten kan användas i en paj, ris och pasta funkar fint i grytor.
  • Gör en omelett. De mesta är gott i en omelett, potatis, lök och skinka är bara några exempel. Andra maträtter som behandlar rester på ett bra sätt är gratänger, soppor, pyttipanna och plockmat.